NAS - SAN Çözümleri
SAN ve NAS Cihazları
San
Sürekli Artan depolama alanı gereksinimleri büyük kuruluşların geleneksel dosya sunucularından daha gelişmiş olan SAN çözümlerine yönelmesine sebep olmuştur.
SAN; sunucular ve depolama üniteleri arasında hızlı, güvenilir bağlantı sağlayan özelleştirilmiş bir ağ türüdür.
SAN uygulamasında bir depolama ünitesi herhangi tek bir sunucunun özel malı olmak yerine,depolama birimleri ağdaki sunucu ve diğer depolama ünitelerinin ortak malıdır.
Kısacası SAN; sunucuları depolama birimlerine, depolama birimlerini birbirlerine ve sunucuları birbirine bağlamaktadır.
Maliyet ve işletilebilirlik:
SAN ağının işletim maliyeti düşüktür. SAN sisteminde yapılan genişletme çalışmalarında tüm sistemi ya da sitemin büyük bir kısmını değiştirme gereksinimi
bulunmadığı için sistemi genişletme işlemi hem daha kolaydır hem de daha az maliyetlidir.
Özellikler
Her sistem için yedekli olma ve yedek alma işlemi çok önemli bir kavramdır.
SAN ağında, yeni ağ cihazları mevcut ağa katılarak ve gerekli bağlantılar sağlanarak yedekli
erişim kolaylıkla sağlanabilir. Ayrıca SAN sistemi, çevrimiçi yedek alma işlemini hızlı ve
güvenli kılan bir yapıya sahiptir.
SAN sistemlerde depolama alanları zaten ayrı bir ağda bulunduğu için bu alan
ihtiyacı doğrultusunda depolama diskleri veya üniteleri kolayca SAN ağına eklenebilir.
Ayrıca SAN ağı içerisindeki bu değişim performans kaybına neden olmaz.
Sunucular doğrudan SAN ağında bulunduğu için sunucular arasındaki veri iletim hızı çok yüksektir. Ayrıca SAN içindeki ağ trafiğinin, genel amaçlı veri trafiğinden ayrı olması da SAN sisteminin veri iletim hızının yüksek olmasını sağlayan faktörlerden biridir.
İyi yapılandırılan bir SAN sistemi çok fazla yönetime ihtiyaç duymamasına karşın böyle
bir ihtiyaç duyulduğunda SAN ağındaki en az sayıda sistemin etkileneceği, yedekli yapılarda
ise hiçbir sistemin etkilenmeyeceği şekilde bir yönetim gerçekleştirebilir.
NAS
Veriler günümüzde şirketler ve bireyler için kritik önemdedir. Verilerine ulaşamadıklarında şirketler müşterilerine istenilen düzeyde hizmet sunamayabilirler.
NAS ( Network Attached Storage ) Ağa bağlanabilen depolama cihazı olarak tanımlanabilecek .
NAS, Ağ bağlantısı bulunan bir kutu, bu kutuya bağlanan bir ya da birden fazla sabit diskle çalışan NAS cihazlarının üzerinde genelde Linux tabanlı bir işletim sistemi çalışıyor.
Özellikleri
Ağ üzerinden IP numarası ile erişilebilen NAS cihazlarındaki dökümanlara bilgisayar, tablet hatta cep telefonu bile erişilebiliyor. Ayrıca birçoğu DLNA desteği sunan bu ürünlerdeki multimedya dökümanları da ağ üzerinden izlenebiliyor.
NAS, ofiste özel bir bulut olmasına benzer. NAS daha hızlıdır, maliyeti daha düşüktür ve her şeyin sizin kontrolünüzde olmasını sağlayan işyerindeki genel bulut kurulumunun bütün avantajlarını sunar.
Birçok NAS sunucuya birden fazla sabit disk takılabiliyor. Genelde 2 ya da 4 yuvası bulunan bu cihazların üst düzey modellerinde 6 ya da 8 adet sabit disk bağlantı özelliği de mevcut.
Ayrıca birçok NAS cihazına USB üzerinden ek olarak sabit disk de bağlanabiliyor.
NAS sunucuları ev ya da işyerinde kişisel bir bulut hizmeti olarak da kullanılabiliyor. Gerekli ayarlar yapıldığında internet üzerinden de erişilebilen NAS cihazları bu sayede kişisel bulut özelliği sunuyor.
Synology Inc. (Taiwan) Taiwan kökenli en ileri NAS yedekleme teknolojilerini kullanan ve konusunda pazar lideri bir üretici olan firma 2000 yılında kurulmuştur. NAS teknolojisi üreten firmanın alınmış 6 adet patenti ve çok özel yazılımları mevcuttur. Küçük, Orta veya Büyük Ölçekli işletmeler için her tür ağ bağlantılı yedekleme ürünü geliştiren ve üreten, yeni geliştirmelerinin tamamını ücretsiz olarak güncellemektedir.
NAS ürünleri üretiminde Dünya markası olan Synology tüm ürünleri ile Türkiye pazarının en önemli markası haline gelmiştir. Kendi işletim sistemini üreten teknoloji üreticisi firma rakiplerine oranla bir çok konuda yoğun Ar-Ge çalışmaları nedeni ile her zaman farklı bir konuma sahiptir.
Synology DS916Plus(8GB) all in one NAS
Synology DS916+ İşletmelere hızlı büyüyen veri miktarıyla çaba göstermeden baş etmede yardım etmek için DX513 genişletme birimi kullanılarak 9 sürücüye kadar ölçeklene bilir kapasiteye sahip olurlar.
- Quad-Core 1.6GHz CPU, 8GB DDR3 RAM
- 3 Adet USB 3.0, 1 adet eSATA Arayüz
- Maksimum 40 adet IP Kamera Desteği
- 2 adet Link Aggregation özellikli Gigabit Ethernet
- FTP
- Kriptolanmış Ağ Yedekleme
- Ext4
- Harici Disk için FAT
- Btrfs
- Ext4, Ext3, FAT, NTFS, HFS+ desteği
- Maksimum kullanıcı hesabı: 2048
- Maksimum grup: 256
- Maksimum paylaşımlı klasör: 512
- Türkçe kolay web arayüzü.
Synology RS3617xs all in one NAS
Büyük Ölçekli İşletmeler için RS3617xs, 10 GbE (opsiyonel) Link Aggregation etkin halde bir RAID 5 yapılandırması altında 3.263 MB/s sıralı kapasite ve 333.941 IOPS üzerinde üstün performans sunar.
- Intel Xeon E3-1230v2 quad-core 3,3 GHz
- 4GB ECC RAM(32GB a kadar yükseltilebilir)
- USB 3.0 x 2, USB 2.0 x 2
- Genişletme bağlantı noktası (Infiniband) x 2
- Maks 75 adet IP Kamera Desteği
- FTP
- Kriptolanmış Ağ Yedekleme
- Dahili EXT4 desteği
- Harici Disk için EXT4, EXT3, FAT, NTFS, HFS+, desteği
- Maksimum 16000 adet kullanıcı ve 512 adet kullanıcı grubu tanımı
- 512 adet paylaşım klasörü
Akıllı Bağlantı
2,4 GHz ve 5 GHz bantlarına hangi cihazların bağlanacağından emin değil misiniz? Synology'nin Akıllı Bağlantı özelliği sayesinde cihazlar otomatik olarak en uygun banda bağlanır, böylece kullanıcılar aralık veya hız sorunları hakkında endişelenmeden basitleştirilmiş bir yönetim deneyimi yaşayabilir.
Yönetim, senkronizasyon, yedekleme ve çok daha fazlası
Bir harici depolama aygıtı veya SD kart aracılığıyla RT2600ac, Synology'nin Cloud Station Suite ürünü3 sayesinde özel bir bulut sunucusu haline gelebilir ve böylece dosyalara, fotoğraflara ve hatta birden fazla aygıt için yedeklemelere kolay erişim sağlanır. Mac kullanıcıları ayrıca Time Machine uyumluluğundan yararlanabilir. USB 3.0 ile aygıtları bağlayarak RT2600ac'nin güçlü bağlanabilirlik düzeyinden yararlanın.